Česká kuchyně

Cuketový bramborák

Mít ráda bramborák s cuketou mě naučila až kamarádka Alena. Tohle je její sada triků: v první řadě dostatek strouhanky, která později v ústech tak hezky zakřupe. A právě proto žádná mouka, pouze hrubě strouhané brambory. A taky opravdu hodně rostlinného oleje do pánve. Tenhle bramborák je vážně jeden z nejlepších vůbec.

Suroviny

  • 500 g brambor (nejlépe ne nových)
  • 500 g cuket
  • 6 stroužků česneku
  • 1 větší vejce
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • strouhanka (asi 100 g, množství přizpůsobte vodnatosti brambor)
  • rostlinný olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Cuketu podélně rozpulte a obrácenou lžičkou vydlabejte semenaté středy. Poté ji nastrouhejte k bramborám, také nahrubo. Osolte a nechte 10 minut odstát. Slijte přebytečnou tekutinu – trochu ji ještě vymačkejte rukama nebo s pomocí děrované naběračky. Směs bude díky tomu sušší a později křupavější.
  2. Nyní přidejte vejce, majoránku, jemně utřený česnek, sůl a pepř. Nakonec přisypejte strouhanku, a to v takovém množství, aby směs byla spíš hutná a pevná, ne tekutá.
  3. Smažte na rozpáleném rostlinném oleji v co nejtenčí vrstvě (asi 1 cm) po obou stranách.