Těstoviny
Dýňové boloňské špagety
Když před pár týdny skončila sezóna českých rajčat, zkusila jsem místo nich dát do omáčky s mletým masem dýňové pyré. A ono to funguje! A moc dobře.Suroviny
- 100 g cibule
- 50 g mrkve
- 50 g celeru
- 50 g syrové slaniny
- 150 ml bílého vína (nemusí být)
- 300 g mletého masa (já jsem si nechala umlít kousek vepřového ramínka a hovězí krk)
- 400 g muškátové dýně nebo butternut dýně
- ½ lžičky skořice nebo 1 celý svitek
- 2 bobkové listy
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
- 1. Cibuli, mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Ve větší pánvi rozehřejte rostlinný olej a zeleninu se slaninou na něm na středním ohni opékejte cca 5 minut, nebo dokud cibule nezesklovatí. Podlijte vínem a za občasného míchání nechte tekutinu zcela odpařit. Pak přidejte maso, dobře rozmíchejte na malé kousky, přidejte koření, podlijte 200 ml horké vody a přikryté duste cca 30 minut. Občas zkontrolujte, jestli se voda úplně neodpařila a případně lehce podlijte znovu, aby se směs nespálila. Na konci odklopte pokličku a opékejte za občasného míchání ještě cca 10 minut.
- 2. A teď přichází změna oproti klasice. Zatímco do klasické boloňské omáčky by po mase následovalo rajčatové pyré nebo loupaná rajčata, my přidáme pyré dýňové. Připravíte si ho, zatímco se dusí maso: oloupanou dýní Butternut nakrájejte na kostky, vložte do kastrůlku, zalijte maximálně do poloviny vodou a na středním ohni vařte přikryté do změknutí. Poté přesuňte do vyšší mixovací nádobky a rozmixujte tyčovým mixérem. Hotové pyré přidejte k masu, ještě trochu společně prohřejte a podávejte s čerstvě mletým pepřem, mísou čerstvě uvařených těstovin, kousky mozzarelly a strouhaným parmazánem.